FŰGONDOZÁS

 

Mint ahogy a füvesítés és a gyepszőnyegezés menüpont alatt már utaltunk rá, a pázsit szépségének megőrzése nem lehetséges szakszerű és rendszeres gondozás nélkül. A fűmagkeverékeket alkotó fűféléknek számtalan betegségük, kártevőjük van, amelyek védekezés hiányában rövid időn belül tönkretehetik a már zöldellő gyepünket. Ez független attól, hogy gyepszőnyegről vagy szórva vetett fűről beszélünk.

Kora tavasszal fehér hópenész és dollárfolt jelenhet meg, nyáron rizoktónia okozhat barna foltosodást. Az ilyen és ehhez hasonló gombabetegségek ellen korszerű és hatékony vegyszerekkel védekezünk. Az időben történő vegyszeres kezeléssel megelőzhetjük a gyep komolyabb károsodását, esetleges újratelepítését.

Elégtelen vízelvezetés esetén gyakran előfordul a fű mohásodása. Vegyszeresen kezeljük, de sajnos előfordul, hogy már csak a fű pótlása vagy újratelepítése jelent megoldást.

A leggyakoribb probléma a füveknél a gyomosodás. Még a telepítés előtti megfelelő  gyomirtás esetén is megjelenhetnek idővel az állományban a gyomnövények. A kétszikű gyomokat vegyszerrel irtjuk ki anélkül, hogy a fű károsodna. Szelektív, ipari gyomirtóink nagy sikert aratnak az ügyfelek körében, mivel a gyomok eltávolítása manuálisan lassú és körülményes.
Az egyszikű gyomok eltávolítása az állományból sajnos nem végezhető el vegyszeresen, ellenük leginkább preventíven, a füvesítés előtt többszöri totális gyomirtással védekezünk.

Amikor kártevőkről beszélünk, fontos megemlíteni néhány állatot, amelyek jelentős kárt képesek okozni a fű szépségében: a két leggyakrabban előforduló a vakond és a lótetű. A vakondtúrások megjelenését a füvesítés előtti vakondhálózással előzhetjük meg, ez gyakorlatilag kötelező lépés olyan kertekben, amelyeknek környékén előfodult már vakond.
A lótetű ujjnyi vastag járatokat ás a föld felszínéhez közel és ez szintén a fű szépségének a rovására megy. Speciális vegyszerrel irtjuk.

A fű szépségének megőrzése érdekében mindenképpen javasolunk évi kétszeri gyepszellőztetést, amely eltávolítja az elhalt fűmaradványokat és fellazítja a fű gyökerét.

 

 

Mint minden növény, a fű is igényli a tápanyagot, kiváltképpen redszeres öntözés vagy csapadék esetén, mivel ilyenkor a tápanyagok lemosódhatnak a gyökérzóna alá. Bízza ránk füvének és növényeinek tápanyag-utánpótlását! Professzionális amerikai (Scott) és norvég (Cropcare) műtrágyáinkkal maradéktalanul biztosítjuk növényei megfelelő tápanyagát. Füve meghálálja az efféle törődést, így szinte egész évben élvezheti füvének gyönyörű, egészséges, zöld színét.

 

 

A fűnyírás az egyik leglapvetőbb feladat a fű ápolása során. Sokan elkövetik a hibát, hogy nem szakszerűen csinálják. Nyáron 5-6 cm-re, tavasszal és ősszel 4-5 cm-re érdemes vágni és mindenképpen éles fűnyíróval.