Kertépítés során a gyepszőnyegezés a füvesítés leggyorsabb, legprecízebb módja, általában ez a kertépítés utolsó lépése, ami felteszi a kertre a koronát. Gyepszőnyeg terítése esetén az eredmény gyakorlatilag azonnali, így a kert késznek tekinthető (míg szórva vetés esetén ez a folyamat időjárástól függően több hónapot is igénybe vesz). Ha gyepszőnyegről van szó akkor is a legjobbra esküszünk, csakis a felsőpakonyi Pannon Turfgrass gyepszőnyegével dolgozunk. Az ő gyepszőnyegük a legmagasabb minőségű az országban, számos stadionba és közterületre, csakúgy, mint magánkertekbe kerül belőle. 18 hónapig nevelik, hogy mire az megrendelőkhöz ér erős szálú, kifogástalanul tömör és gyommentes, egyszóval tökéletes legyen.

gyepszőnyegezés Debrecen

 

A gyepszőnyeg raklapokon, tekercsekben érkezik kamionnal (kisebb kertek esetében teherautóval). A gyepszőnyegtekercsek egy négyzetméteresek (250x40 cm) és egységesen 2 cm vastag az alján a földréteg. Alacsony minőségű gyepszőnyegeknél a vágás nem tökéletes, így lefektetve egyenetlen lehet, ezért nem is foglalkozunk csak a legjobbal amit kapni lehet. A gyepszőnyeget közvetlenül a szállítás előtt vágják fel, aminek komoly jelentősége van, ugyanis legfeljebb két napot állhat tekercsben leterítésig, ugyanis ezt követően a gyepszőnyeg elkezd sárgulni, elveszti esztétikai értékét és minőségét.

gyepszőnyegezésprofi gyepszőnyegezés és kerttervezés

gyepszőnyegezés és kertépítésgyepszőnyegezés szolgáltatés

A gyepszőnyeget speciális fűmagkeverékből nevelik, hogy egyszerre legyen puha és erős, tömör és üdezöld. Az általánosan használt gyepszőnyeg keverék nagyon jó taposástűrő, nagyon esztétikus, viszont nem jó árnyéktűrő.

Gyepszőnyeget márciustól novemberig bármikor lehet telepíteni, egyetlen feltétele egy meglévő automata öntözőrendszer. Automata öntözőrendszer és vakondháló nélkül nem telepítünk gyepszőnyeget megrendelőink érdekében. Egy kiszáradt vagy feltúrt gyepszőnyeg kidobott pénz és csak bosszúságot okoz.

Gyepszőnyeg terítése esetén felmérjük a területet, hogy pontosan hány tekercsre van szükség. Ilyenkor van némi korrekció a terület adottságaitól, főleg tagoltságától függően, mert a gyepszőnyeget méretre kell vágni a szegélyeknél. Ez egy átlagos kert esetén 3-5% plusz gyepszőnyeget jelent.

A gyepszőnyeg telepítésének menete a következő:

 • A felső talajréteg esetleges cseréje, ha indokolt (amennyiben túl rossz minőségű), hogy a gyepszőnyeg optimálisan gyökeresedjen.

 • Totális gyomirtás a területen (ez általában a kertépítés első lépése, jóval a gyepszőnyegezés előtt történik). Ez egy rendkívül fontos lépés, mivel ha nem irtunk ki bizonyos gyomokat, azok idővel felszaporodnak a gyepszőnyegben, tönkretéve azt. Jellemzően a kiirtandó gyomok a kakaslábfű, a tarackbúza és a csillagpázsit.

 • A talaj felső rétegének elhalt növényektől, építési törmeléktől és egyéb tárgyaktól való mentesítése, hogy a gyepszőnyeg egyenletes felületre kerüljön.

 • A talaj tápanyaggal való feltöltése a gyepszőnyeg gyors fejlődése érdekében (általában kevert, lassan bomló, nem perzselő műtrágya, igény esetén szerves trágya)

 • A talaj tömörítése. Általában lapvibrátorral, nem hengerrel történik.

 • A talaj felszínének morzsakékossá tétele és szintezése, hogy a gyepszőnyeg egyenletes felszínre kerüljön. Rendkívül fontos lépés.

 • A gyepszőnyeg hézagmentes leterítése.

 • A gyepszőnyeg első, bő öntözése.

gyepszőnyegezés szolgáltatás Debrecengyepszőnyegezés és kerttervezés

A gyepszőnyeg a telepítést követően intenzív és rendszeres csapadékot igényel, ezért is elengedhetetlen az automata öntözőrendszer. Körülbelül 12-14 nap a legyökeresedés, ez idő alatt a használatot nem javasoljuk, mivel a gyepszőnyeg taposásnál elcsúszhat vagy megsüllyedhet.

A gyepszőnyeg előnyei a szórva vetéshez képest:

 • gyakorlatilag kockázatmentes

 • az egész kertépítési szezonban telepíthető

 • mindig ugyanolyan, extrém magas minőségű

 • teljesen egyenletes sűrűségű az egész területen, azonnal

 • megfelelő előkészítés és gondozás esetén a gyepszőnyeg teljesen gyommentes marad évekig

 • a gyepszőnyeg két hét elteltével használható, míg ez a szórva vetésnél két hónap

 • azonnal gyönyörű

A gyepszőnyeg a legmagasabb szintű elvárásokat is kielégíti, a kertépítésben jelenleg ennél jobb megoldás nincs a füvesítésre.

gyepszőnyegezés szakemberektől

gyepszőnyegezés

gyepszőnyegezés és kertépítés